• registar@rdks.org.rs
  • +381 011 3812 761
Registar davalaca matičnih ćelija hematopoeze Srbije

Даваоци

Ко може да буде давалац матичних ћелија хематопоезе?

Уколико имате између 18 и 45 година, не болујете од тешких обољења срца, плућа и бубрега, малигних и аутоимуних обољења можете постати део Регистра. Када се једном пријавите, Ваши подаци остају у Регистру док не напуните 60 година.


Како могу да се пријавим у Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе?

Пријављивање је веома једноставно: довољно је да се попуни упитник, који се састоји од пријавног листа и медицинског упитника и да узорак крви као за крвну слику из кога би се радила ХЛА типизација. И то је све, када је приступање Регистру у питању.

Постоје и други критеријуми који указују на Вашу подобност да се прикључите Регистру и зато Вас молимо да попуните Медицински упитник. Сврха овог упитника је да нам помогне у процени да ли је за Вас потпуно безбедно да будете могући давалац костне сржи. Сви подаци су строго поверљиви и доступни само запосленим лекарима у Регистру.


Где могу да се пријавим у Регистар давалаца матичних ћелија хематопоезе?

Можете се пријавити у Инстититу за трансфузију крви Србије Београд, Заводима за трансфузију крви Ниш, Нови Сад и Крагујевац, Службама за трансфузију крви Суботица и Ужице, као и на теренима где год су екипе за давање крви.


Шта значи подударност?

Подударност је заснована на наслеђеним карактеристикама које се називају хумани леукоцитни антигени или ХЛА. Поступак одређивања ових антигена се назива ХЛА типизација. Типизација се ради из малог узорка крви у нашој лабораторији који дајете при приступању Регистру.

Једна од основних карактеристика ХЛА је изузетна раноликост зато је тешко наћи две особе које су подударне, а нису рођени брат и сестра.


Шта је следећи корак?

Уколико се догоди да сте подударни са неким од болесника и желите у даљу процедуру, пролазите детаљан медицински преглед, јер су нама здравље и безбедност даваоца на првом месту. Уколико тим за прикупљање матичних ћелија хематопоезе на основу урађених анализа и прегледа потврди да сте здрави ,можете дати матичне ћелије хематопоезе.


Како се дају матичне ћелије хематопоезе?

Матичне ћелије се могу прикупити на два начина. Један је из периферне крви преко вене, налик класичном давању крви, а други из бедрене кости.


Прикупљање матичних ћелија из периферне крви

Поступак давања матичних ћелија хематопоезе из периферне крви се изводи тако што се крв узима системом за једнократну употребу, на једној машини која се зове сепаратор. У сепаратору се аутоматски издвајају и прикупљају само потребне ћелије, а сви остали састојци крви се враћају преко стерилне игле у вену друге руке. Процедура обично траје пар сати, без анестезије и није неопходан останак у болници.

Матичне ћелије хематопоезе се налазе у крви у малим количинама. Због тога је неопходно да се пре почетка процедуре повећа њихова количина. То се постиже давањем фактора раста који се назива фактор стимулације гранулоцитних колонија. Фактор раста се и нормално налази у организму и регулише стварање белих крвних ћелија. Да би се довољан број матичних ћелија хематопоезе нашао у крви неопходне су додатне количине фактора раста који се даје у виду ињекције током пет дана пре почетка процедуре.

Ретко, током давања фактора раста може се осетити мала нелагодност у костима и краткотрајна малаксалост. Али и ако се јаве, сви симптоми престају 1-2 дана после последње дозе. Дакле, није потребно додатно време за опоравак.


Прикупљање матичних ћелија из бедрене кости

Матичне ћелије хематопоезе се из бедрене кости прикупљају посебном стерилном иглом. Цела процедура се изводи у краткотрајној општој или спиналној анестезији. Због тога је потребно да проведете један до два дана у специјализованој здравственој установи где ћете бити под надзором тима стручњака.

Најозбиљнија компликација за давоца може бити реакција на анестезију, али ризик је изузетно мали и заиста није већи него код било које друге мале хируршке интервенције. Током опоравка можете осећати краткотрајни умор и нелагодност у доњем делу леђа на месту убода игле.


Да ли је давање матичних ћелија хематопоезе безбедно?

Да, давање матичних ћелија хематопоезе је безбедно. За даваоца, током процедуре не постоји ризик од инфекција која се преносе путем крви, анемије или нарушавања сопственог имуног система. Део матичних ћелија који сте дали се надокнади врло брзо.


Где се спроводи поступак давања матичних ћелија хематопоезе?

Сви даваоци из нашег Регистра долазе у центар у Београду где ће бити под наџором тима стручњака, а узете матичне ћелије се транспортују у болницу где се налази болесник. Зато би требало да планирате краткотрајно одсуство са посла, а сви трошкови пута и боравка ће Вам бити надокнађени. Можете планирати и да неко из породице или пријатељ дође и борави са Вама у Београду, а ми ћемо организовати све што је потребно.